Sosul pesto este una dintre noile arome pe care oamenii aleg sa le combine cu paste, pe langa traditionalele spaghetti si carbonara. In timp ce spaghetti si carbonara confera o aroma de tomate sau de smantana, pesto aduce un gust vegetal papilelor gustative. In continuare se vor prezenta beneficiile pentru sanatate ale pastelor cu sos pesto, precum si o reteta simpla.
Beneficiile pentru sanatate
Energie
Unul dintre beneficiile pentru sanatate ale sosului pesto este energia pe care o asigura. Confera energie corpului prin intermediul caloriilor si grasimilor.
Caloriile reprezinta combustibilul corpului pentru a-si indeplini functiile si activitatile din viata de zi cu zi, in timp ce grasimile servesc precum o sursa secundara de energie cand depozitele de carbohidrati scad.
Conform Live Strong, o portie de 60 gr de paste contine in jur de 270 de calorii si 23 gr de grasimi, care vor sustine sanatatea cardiovasculara, avand in vedere ca sunt preponderent nesaturate. In plus, grasimile saturate din pastele cu sos pesto imbunatatesc nivelurile de colesterol sanatos. Astfel, sosul pesto poate fi o alternativa pentru sosurile cremoase, precum carbonara sau Alfredo.
Antioxidanti
Pastele cu sos pesto prezinta proprietati antioxidante. Conform Blogher, sosul pesto contine busuioc, care are fitochimicale precum orientin si vicenin, actionand sub forma de antioxidanti care vor ajuta corpul sa neutralizeze si sa reduca radicalii liberi responsabili pentru distrugerea celulelor sanatoase si dezvoltarea unor maladii precum bolile cardiovasculare sau cancer.
Prin urmare, consumul de paste cu sos pesto ajuta la curatarea corpului si a sistemelor acestuia, ameliorandu-le functionalitatea zilnica.
Proprietati antiinflamatoare
Un alt beneficiu pentru sanatate in urma consumului de paste cu sos pesto il reprezinta controlul si preventia inflamatiilor prin intermediul busuiocului. Conform World’s Healthiest Foods, busuiocul contine eugenol, o substanta care inhiba activitatea ciclooxigenazei (COX), o enzima ce poate fi blocata si prin intermediul mai multor medicamente analgezice, precum pastilele nesteroidiene si antiinflamatoare sau acetaminofenul.
Precum este descris in publicatie, aceasta proprietate a busuiocului ii asigura calitatea de aliment antiinflamator si confera corpului o solutie pentru vindecare. Astfel, ar putea fi de ajutor persoanelor care sufera de tulburari inflamatoare, precum artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala.
Efecte cardiovasculare
Pastele cu sos pesto ajuta la sustinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange. Conform San Francisco Gate, sosul pesto contine usturoi, care ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol din sange; se diminueaza riscul de acumulare a grasimilor pe vasele de sange si de dezvoltare a unor tulburari precum hipertensiunea, boala arteriala coronariana si atacul de cord.
In plus, usturoiul ajuta la prevenirea durerilor de dinti, care au fost asociate unor cazuri de dureri in gat, dar care pot participa si la dezvoltarea bolii cardiace reumatismale.
Proteine
Un alt beneficiu pentru sanatate al pastelor cu sos pesto il reprezinta continutul de proteine, un macronutrient care contribuie la dezvoltarea si repararea celulara. Conform Qtrove, semintele de pin din sosul pesto sunt bogate in proteine, ajutand la dezvoltarea muschilor.
Aceste seminte contin si acizi grasi esentiali, care ajuta metabolismul si participa la reducerea nivelurilor de colesterol nociv. Astfel, o persoana care doreste dezvoltarea masei musculare si un metabolism mai bun ar trebui sa ia in considerare si consumul pastelor cu sos pesto.
Reteta simpla
O reteta rapida care presupune utilizarea acestui sos benefic ar fi Pastele cu Sos Pesto. Conform All Recipes, ingredientele includ doua lingurite si jumatate de sos pesto, 100 gr de ceapa tocata, doua lingurite de ulei de masline, doua lingurite de parmezan ras, un pachet de 450 gr. de paste, sare si piper negru macinat.
Pentru preparare, precum este descris in publicatie, pastele sunt fierte intr-o oala mare cu apa; apoi, se strecoara. Uleiul se incalzeste la foc mediu intr-o tigaie.
Dupa, se adauga ceapa, sosul pesto, sarea si piperul; preparatul se gateste timp de aproximativ 5 minute sau pana cand ceapa se rumeneste. O data ce s-a facut, combinatia cu pesto este amestecata intr-un bol mai mare cu pastele. La final, inainte de servire, se amesteca si branza rasa.
Pastele cu sos pesto pot fi o alta optiune pe langa preparatele obisnuite, sunt bogate in nutrienti si prezinta multiple beneficii pentru sanatate. Prin urmare, pot fi incluse in meniurile pregatite prietenilor sau familiei.
Recomand acest articol tuturor parintilor care se confrunta cu provocarea diversificarii alimentatiei bebelusilor. Sunt convinsa ca vor gasi informatii valoroase si sfaturi practice pentru a face tranzitia cat mai usoara.
Interesant modul in care sunt prezentate cele 6 etape ale diversificarii alimentatiei bebelusilor. Faptul ca sunt incluse si exemple de meniuri zilnice complete este foarte util pentru parintii aflati la inceput de drum.
Sunt de acord cu recomandarile prezentate in articol referitoare la introducerea treptata a alimentelor solide in dieta bebelusului. Este important sa respectam ritmul sau si sa fim atenti la reactiile sale.
Articolul este foarte util pentru parintii care doresc sa afle mai multe informatii despre diversificarea alimentatiei bebelusilor. Apreciez faptul ca sunt oferite sfaturi practice si usor de implementat.